Programma

Het Programma Voor Reclaim the Seeds is bekend!

De zadenmarkt en lezingen/workshops zijn op Zaterdag 18 maart van 10:30 tot 18:00 en zondag 19 maart van 10:30 tot 20:00. Hierbij gepaard een klassieke Fruittuinsfeer met live-muziek en op zondag pizza uit eigen leemoven.

inloopworkshops
Er zijn zowel de zondag als de zaterdag workshops waarbij je op elk moment in kan stappen. Leuk voor de kids, en volwassenen.

  • workshop enten
  • zaadbommen maken
  • insectenhuisjes maken voor in de boomgaard
  • zadenrangoli’s maken – & met daarbij een Rangoli Recept voor na afloop

Edwin Nuijten – Zadenteelt in de biologische landbouw – stichting zaadgoedDe zaderij

Edwin Nuijten, staat stil bij het telen en veredelen van biologische zaden. Waarom kies je als boer of (moes)tuinder voor een bepaald ras? Wat is het verschil tussen zaadvaste en hybride rassen? En op welke aspecten letten de veredelaars? We staan stil bij de betekenis van robuuste rassen in de biologisch (dynamische) landbouw en gaan met elkaar in gesprek over de bron van ons voeding: het zaad.

Edwin Nuijten is veredelaar en onderzoeker. Edwin werkt onder andere voor De Beersche Hoeve, Stichting Zaadgoed, Kultursaat en Bingenheimer Saatgut. Hij neemt ons mee in de wereld van biologische plantenverdeling, waarbij zowel de ecologische als ethische principes van de biologische landbouw gewaarborgd worden. Welke waardes spelen hierbij een rol? Waarom de keuze voor een bepaald ras? Wat past er bij ons als biologische of biologisch dynamische sector? En welke rol spelen de telers hierin? Ook vertelt Edwin hoe de biologische en biodynamische sector werkt aan andere financieringsmodellen voor de veredeling van biologische rassen en deelt hij resultaten van enkele veredelingsprojecten en rassenproeven.

Wouter Kamphuis – ’t Leeuweriksveld

Lezing – Een nieuwe samenleving voor en door de individuele, vrije mens;

Het patenteren van zaden is één sterk voorbeeld van handel in zaken die in wezen helemaal geen koopwaar kunnen en mogen zijn. Maar er zijn veel meer dingen waarvan je je kunt afvragen of ze wel gekocht en verkocht zouden moeten worden: grond, bijvoorbeeld, die immers niet door mensen gemaakt is. En wat denk je van de arbeidsmarkt, de aandelenhandel? Bij nader onderzoek blijkt dat inmiddels ongeveer 90% van alle geldtransacties in de wereldeconomie dit soort zaken betreft. Nog maar 10% gaat over reële goederen en diensten, die in concrete behoeften van jou of mij voorzien. Dit kan (en moet) radicaal anders!


Monique Wescher – Op goede Grond – Workshop Enten

‘Op goede Grond’ is een bedrijf dat zich bezig houdt met permacutltuur, het kweken van oude fruitrassen en het geven van Workshops en educatie.

Nancy Wilting – Moestuinschool Amsterdam – Lezing Low impact moestuinieren in de stad
De opleiding ‘Moestuinschool Amsterdam’ geeft mensen die serieus aan de slag willen met een moestuin, klein of groot, de praktische ervaring, een netwerk van mede-tuinders en de theorie die nodig is om te begrijpen hoe het werkt.


Jade Koop – Jade Reforestry – Workshop enten
Bomen enten Kom zelf leren enten met Jade Koop. Enten is leuk, leerzaam en praktisch!
‘Jade Reforestry’ specialiseert in het integreren van bomen en hiermee het herstellen van de natuurlijke ecosysteemdiensten. Een boom staat namelijk in verbinding met allerlei factoren om zich heen. Wanneer juist gekozen en met de goede verzorging kunnen bomen het balans in hen omgeving herstellen.


Rens Spanjaard – Floraling– Verantwoord wildplukken.
Rens Spanjaard is kok én natuurgids. Rens weet niet alleen wat eetbaar is, maar ook hoe je het moet bereiden. Want eetbaar en lekker is niet hetzelfde. Hetzelfde geldt voor wilde ingrediënten, je moet weten hoe ze te gebruiken. Tijdens zijn wildplukwandelingen voor volwassenen vertelt Rens over culinaire toepassingen én over de medicinale eigenschappen van planten. Waar ze vroeger voor gebruikt werden en hoe ze tegenwoordig bij kunnen dragen aan een gezond leven. Wil je meer weten over wilde eetbare en medicinale planten? En hoe je deze op verantwoorde manier vindt en plukt in de natuur? Ga met Rens op pad.


Patricia Boey – Schiet in het zaad: hoe zelf zaden kweken? – Velt
Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is dé vereniging voor iedereen die milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Tijdens deze lezing gaat Patricia Boey in op de talloze redenen om je eigen zaden te kweken. Je weet wat je kweekt (en dus eet!), je ziet de hele cyclus, je kunt antieke en inheemse variëteiten bewaren, het is een directe actie tegen de multinationals en het is een leuk experiment. Ook leer je tijdens deze lezing hoe je zelf zaden wint en bewaart.


Elske Hageraats – Toekomstboeren – lezing ‘eerlijk Loon’
Volgens het CBS verliezen we sinds 1950 gemiddeld 14 boerderijen per dag in Nederland. Die afname komt niet omdat we een gebrek hebben aan goede infrastructuur, goede educatie of techniek – Nederland blinkt daar zelfs in uit. Het gaat om het financiële aspect: de kosten stijgen en ons inkomen is heel laag, vaak zelfs onder het minimumloon. Daardoor moeten duurzame boeren soms stoppen, durven gangbare boeren niet om te schakelen en kunnen toekomstige boeren niet starten.


Peter Jan, De Wormenman – Workshop composteren dmv wormen
Het begon thuis bij Peter Jan, driehoog in een meterkast. “Daar ben ik een wormenbakje begonnen. Ik gooide er van alles in. Van een overgebleven boterham tot een groen uitgeslagen stukje spek uit de koelkast: alles is zo weg! Nu ook op de Fruittuin en door Heel Amsterdam. Dit weekend kun je weer een les volgen van de zelfbenoemde ‘Wormenman’.


Zeb Marvin – PLUK! – Vegetable Preservation
Een introductieles voor het preserveren en inmaken. Zeb (Pluk! csa) laat zien hoe je op makkelijke wijze bijna elke groente kan verwerken. Fermenteren en inmaken zijn goede manieren om voedsel langer te kunnen bewaren. Plus, het is enorm lekker en gezond.


Ann – Cityplot – Amsterdam’s Voedsellandschap (en hoe we dit kunnen laten opbloeien).
Er zijn een hoop pioniers als het aankomt op stadslandbouwprojecten rondom Amsterdam. Het doel van velen is om het voedselketen te verbeteren. Van CSA’s (Community Supported Agriculture) zoals Pluk, tot het gevecht om de lutkermeerpolder. the struggle of the Lutkemeer polder and Voedselpark Amsterdam to safeguard biological agricultural land for the commons. Ann Doherty (CityPlot & oprichter van PLUK!) zal het hebben over het oprichten van stadslandbouwprojecten en legt daarbij de link naar bescherming van de biodiversiteit, klimaat en bodem.

Lambert SijensTuinen van Weldadigheid – tuinieren tijdens klimaatverandering
Tuinieren tijdens Klimaatverandering. Het klimaat verandert. Dit zorgt voor bedreigingen én kansen voor de groentekweker. De Tuinen van Weldadigheid heeft in tien jaar tijd de grootste collectie eetbare gewassen van Nederland verzameld. Ze telen heel veel bijzondere groenten en vooral zaai- en pootgoed hiervan. En wat al helemaal mooi is? Alles is gecertificeerd biologisch. Ben jij ook benieuwd hoe zij telen in tijden van klimaatverandering?
De Tuinen van Weldadigheid is een bedrijf dat drie prachtige en duurzame taken verenigt: kwekerij van bijzondere gewassen, zorgboerderij en recreatie & educatie. In vijftien jaar tijd hebben zij de grootste collectie eetbare gewassen van Nederland verzameld. Hun collecties aardappelen, knofloken en bonen zijn uniek.

Edu – PLUK! Groenten van West PLUK! CSA tours
Wat is PLUK! groeten van west? Wat is community supported agriculture? wat is de waarde van wekelijks je eigen groenten oogsten? En hoe wordt ik een zelfoogster? Dat en meer tijdens de tours van PLUK! over het terrein van de Fruittuin van West, het gehele weekend plaatsvinden.

Wil Sturkenboom – Fruittuin van West – Snoeiworkshop.
Ga mee de boomgaard in met de eigenaar van de Fruittuin van West, hij leert je alle kneepjes van het vak.

Filmprogramma:

Video documentaire: zaaigoed in overvloedDIYseeds

Zaterdag en zondag
De monopolie van de landbouwindustrie op een gestandaardiseerde en geglobaliseerde markt heeft geleid tot het verdwijnen van duizenden jaren oude landbouwsystemen die onze voorouders in staat stelden zichzelf te voeden. Ooit bestonden er wereldwijd honderdduizenden groentesoorten. Vandaag constateren we dat deze diversiteit aan een ijzingwekkend tempo verdwijnt. De wereldvoedselvoorziening is afhankelijk van een steeds kleiner aantal gewassen. Vandaag is het de industriële landbouw die aan de basis ligt van de meeste plantenziekten. Monoculturen zijn de kern van al te simplistische en gemechaniseerde landbouwsystemen. Ze veroorzaken een onomkeerbare genetische erosie die in de toekomst alleen maar tot meer hongersnood zal leiden. De voorstanders van industriële landbouw beweren dat dit de enige manier is om de mensheid, met haar onstuitbare bevolkingsgroei, te kunnen voeden. Het tegendeel is waar: de agro-industrie is een bedreiging voor de toekomst van onze planeet. In het zog van de kleinschalige landbouw verdwijnen ontelbare plantenrassen en de kennis die nodig is om ze te telen en te vermeerderen. Kleine boeren en tuinders zijn de behoeders van echte landbouwdiversiteit en daarom moeten we er juist voor zorgen dat ze in aantal toenemen. De planten van vandaag dragen het zaad van morgen. De enige manier om hun voortbestaan te garanderen is ze in onze tuinen te kweken.

ZAAIGOED in OVERVLOED is bedoeld als een instrument waarmee je je eigen zaden kunt produceren. Dat is niet zo moeilijk, het kost niets en je kan er heel wat plezier aan beleven. Deze knowhow mag niet worden gemonopoliseerd door specialisten van bedrijven die de toegang tot zaden privatiseren door ze te patenteren of door steriele hybride variëteiten te creëren. Door je eigen zaden te produceren kan je deze kennis bevrijden en autonomer worden. Zaden zijn een gemeenschappelijk erfgoed dat we ons opnieuw moeten toe-eigenen. Als wij ze beschermen, zullen ze ook in de toekomst vruchten blijven afwerpen.

Globalize hope: new film on the history of Via Campesina (EN)

La Via Campesina is an international movement that brings together millions of peasants, landless workers, indigenous peoples and migrants – comprising women, men, youth and diverse identities – from all over the world. The movement brings them together under its banner of comprehensive and popular agrarian reform and food sovereignty. It is a collective expression of the struggle for recognition, legitimacy and dignity of peasant communities and rural people, in a neo- liberal world that is destroying them.In recent years, globalization and the expansion of agribusiness and monocultural practices have destroyed tens of millions of small farms across the continents. Peasants and small scale food producers now have access to only 25% of the world’s agricultural land. Despite these odds, peasant and rural communities continue to be the world’s major food producers, providing for an estimated 80% of the food needs in non-industrialized countries.

Meanwhile, many governments are increasingly allowing the World Trade Organization (WTO) and other free trade agreements (FTAs) to govern their national agricultural and food policies. As a result, peasant agriculture finds itself in competition with low-priced imported foodstuffs. The survival of the peasants, who represent almost half of the world’s population, is therefore threatened. The consequences for healthy food systems and for humanity itself are dire.

Peasant agriculture carries within itself the solutions that humanity needs to face the challenges of the future. Therefore its defense and the defense of the rights of peasants is essential. This film chronicles how La Via Campesina was born more than 28 years ago, as an alternative that brings together struggles, dreams and challenges to build solidarity and secure our collective human future.

Seeds of freedom – The ABN and The Gaia Foundation (EN)

Seeds of Freedom charts the story of seed from its roots at the heart of traditional, diversity rich farming systems across the world, to being transformed into a powerful commodity, used to monopolise the global food system. The film highlights the extent to which the industrial agricultural system, and genetically modified (GM) seeds in particular, has impacted on the enormous agro-biodiversity evolved by farmers and communities around the world, since the beginning of agriculture. Seeds of Freedom seeks to challenge the mantra, promoted by the pro-GM lobby, that large-scale, industrial agriculture is the only means by which we can feed the world. In tracking the story of seed it becomes clear how corporate agenda has driven the take over of seed in order to make vast profit and control of the food global system.