Achtergrond

Reclaim the Seeds is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij steeds in een andere regio het uitwisselen van zaden en informatie wordt gecombineerd met discussie over politieke thema’s en praktische workshops. Het doel is meer mensen betrokken te krijgen bij de strijd voor agrarische biodiversiteit en een robuuste, duurzame voedselproductie. Door de uitwisseling van zeldzame en aparte rassen te stimuleren draagt het project hier direct aan bij.

Reclaim the Seeds (= Laten we de zaden weer opeisen) is begonnen als protest tegen de nieuwe EU-zadenwetgeving. Op het moment ligt er meer focus bij het verzet tegen patenten op gewassen en op de dreigende introductie van nieuwe typen gentech. In het programma komen ook andere praktische, theoretische en politieke landbouwgerelateerde onderwerpen aan bod.

De afgelopen edities in Nederland waren succesvol; de zadenbeurs trok meestal zo’n 1000 deelnemers, hoofdzakelijk actieve (moes-)tuinders. Ook de workshops en discussies waren elke keer druk bezocht. Vaak resulteert het weekend in het ontstaan van permanente lokale initiatieven. Het evenement trekt mensen met een moestuintje, professionele tuinders, mensen betrokken bij buurtmoestuinen en activisten. Sinds twee jaar vindt er ook in Vlaanderen een Reclaim the Seeds plaats.

Reclaim the Seeds wordt elk jaar geheel door vrijwilligers georganiseerd. De samenstelling van de groep wisselt. Vanaf de eerste editie zijn er mensen van de milieuactiegroep ASEED bij betrokken, elk jaar aangevuld met lokale mensen uit de regio waar het weekend plaatsvindt.

Tot nu toe is het zadencircus neergestreken in Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Driebergen, Wageningen en Nijmegen.

Leden van de Vlaamse zadenwerkgroep van Velt was al jaren een trouwe deelnemer aan de Reclaim the Seeds weekenden in Nederland, maar sinds 2016 organiseren ze ook hun eigen evenement in Belgiƫ.

Ook jij kunt onderdeel zijn van Reclaim the Seeds! Ook dit jaar is het evenement alleen mogelijk als er voldoende mensen willen helpen. Lees hier op welke manier je mee kunt helpen.

Contact

Je kunt het beste contact opnemen door een email te sturen naar info@reclaimtheseeds-amsterdam.nl