Marktkramen 2022

We hebben twee volle dagen aan fantastische marktkramen! Meer informatie over de marktkramen vind je onderaan de pagina. Ook kun je even op de website kijken natuurlijk ūüôā

Zaterdag

zondag

Zadenbibliotheek Nederland

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er zijn in Nederland meer dan 50

locaties! Meestall in bibliotheken. Elke locatie heeft een collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie is op elke locatie anders. De zadenbieb is in Friesland begonnen en zaait zich uit over heel Nederland. Steeds meer mensen komen, via een zadenbibliotheek, makkelijk en kosteloos aan zaad. Zaden zijn een bron van leven en maken gezond en lekker eten mogelijk. In deze tijd is er nog maar een beperkte groep (volks)tuiniers die beschikken over hun eigen zaden, die het juist op hun tuin goed doen.

Lancering van het kinderboekje: Joepie!! Zaadjes van de zadenbieb.
Vers van de pers is ons kinderboekje. Op de markt starten we met de verkoop van dit prachtig ge√Įllustreerde boekje. Met de aankoop van dit boekje steunt u ons werk. We gaan lesmateriaal ontwikkelen waarmee jonge kinderen leren zaaien.

De Godin, eetbaar landschap

De Godin eetbaar landschap is een permacultuurtuin en voedselbos in het Noorden van Nederland waar ruim 300 soorten gekweekt worden, van eetbare wilde planten en bloemen, kruiden, bijzondere groenten, meerjarige groenten en planten uit het voedselbos. De naam is gebaseerd op de prehistorische jager-verzamelaarsculturen toen de aarde als heilig beleefd werd het landschap voedselbron was. Monique Wijn is bioloog en na haar opleiding bd-landbouw, permacultuur en voedselbossen gespecialiseerd in ontwerp van eetbaar tuin en landschap en docent voedselbossen. Uitgangspunt van haar ontwerpen zijn samenwerken met de natuur, verhogen van biodiversiteit en ontspannen kunnen ‘zijn’ voor mensen. Alle zaden zijn geteeld volgens principes van biologische en veganistische landbouw. Via haar webshop De godin, eetbaar landschap zijn de zaden te bestellen. 

Monique wijn, ( https://degodin.nl/webwinkel/) en info@degodin.nl

Floris Bomen

Wij zijn een kleinschalige fruitboomkwekerij (Noord-Brabant) met een grote verscheidenheid aan rassen, welke op natuurlijke en harmonische wijze worden opgekweekt. Bij ons kunt u dus terecht voor biologisch opgekweekte appelbomen, perenbomen, kersenbomen en pruimenbomen. Maar ook kleinfruit, notenbomen, bijzonder grootfruit, linden, beuken en nog veel meer. 

Wij zijn zeer breed gesorteerd in oude appelrassen en rassen met een hoge ziekteresistentie. 

Dit weekend staan we hier met onderstammen en enthout om boompjes te enten. Verder wat verkoop van biologische fruitbomen en -struiken in pot.

Gradinka  

GRADINKA betekent‚Ä≠ ‚Ĩ‚Äútuintje‚Ä≠‚Ä̂Ĩ in het Bulgaars en dit is een knipoog naar de mooie Bulgaarse zang, waarin veel gradinka‚Äôs bezongen worden. Na de biologische landbouwopleiding en de herboristenopleiding ben ik vol voor de kruiden gegaan. In onze biologisch-dynamische‚Ä≠ tuinen kweken wij  planten op van ruim 300  geneeskrachtige‚Ä≠ ‚Ĩkruiden, groenten, keukenkruiden, verfkruiden, eetbare bloemen en wilde planten. Daarvan maken we thee, zalf, zeep, massageolie, tincturen en verzorgingsproducten. We verven er de wol mee; en van de eetbare wilde planten maken we likeuren en ‚Äėwilde pesto‚Äô.‚Ä≠ Veel‚Ä≠ ‚Ĩvan‚Ä≠ ‚Ĩwat een beetje apart‚Ä≠ ‚Ĩen‚Ä≠ ‚Ĩeetbaar‚Ä≠ is hebben wij inmiddels in de tuinen staan.‚Ä≠ Het bewaren van de zaden voor een volgende teelt hebben wij altijd al gedaan en dit is nu uitgebreid tot een levendige‚Ä≠ handel, op zadenmarkten en via de website.‚Ä≠ Zo kunnen wij mooi de biodiversiteit in stand te houden √©n mooie producten maken voor een natuurlijke manier van leven.

Hedwig Schoots www.gradinka.nl info@gradinka.nl

‚Äč‚ÄčGRADINKA means ‚Äúlittle garden‚ÄĚ in Bulgarian and this is a wink to the beautiful Bulgarian songs, in which they often sing about gradinka‚Äôs.

After the school for organic farming and the herbalist training, I enthusiastically continued with the herbs.In our biodynamic gardens we grow plants of more than 300 medicinal herbs, vegetables, kitchen herbs, dye herbs, edible flowers and wild plants. We use them to make tea, ointment, soap, massage oil, tinctures and care products. We dye wool with them; and from the edible wild plants we make liqueurs and ‘wild pesto’.We now have many special and edible herbs in the gardens.We have always kept the seeds for the next crop and this has now been expanded to a lively trade, at seed markets and via the website. In this way we can preserve biodiversity, reclaim the seeds and make beautiful products for a natural way of living.

Casa Natura

Patty Vegt, herborist en wildplukgids voor Casa Natura.

Via educatie kom je in contact met de natuur en de waardevolle kruiden, bomen en struiken die in onze directe omgeving groeien. Als je leert hoe waardevol deze planten zijn dan ga je er vanzelf beter voor zorgen. De wilde planten zijn ons oervoedsel en kunnen ons medicijn zijn. Je kunt ook makkelijk in je eigen omgeving voor meer wilde planten zorgen, je kunt ze oogsten en zaaien. Ook in je eigen tuin natuurlijk. 

De natuur is een prachtige wonderlijke wereld waar wij een beetje van zijn vervreemd en daarom is het zo leuk om die oude kennis weer op te halen! 

Ik kan je alles vertellen over de eetbaarheid of geneeskracht van wilde planten en bomen. Hoe wonderlijk is onze natuur eigenlijk en wat weten wij daar nog van?!

Ga mee met een wilde kruiden wandeling en ontdek hele bijzondere maar toch zo gewone (on)kruiden!

Deborah Megens

Herborist/kruidenkundige

Deborah is herborist/ kruidenkundige en chef. Het is haar passie om met kruiden en hun vele toepassingen bezig te zijn en kennis uit te dragen. Tuinieren staat op de eerste plaats, daarnaast kookt zij graag met kruiden en ‚Äėwilde planten‚Äô, maakt kruidenthee√ęn, zalven en cr√®mes, tincturen en meer.

Zij neemt mee naar de Reclaim the Seeds markt: Zaden uit eigen kruiden- en bijen/vlindertuinen. Alle zaden zijn in 2021 geoogst en zijn te koop en/of te ruil.

Diverse kruiden/bijen/vlinderplanten, wellicht ook mierikswortel en nog wat verrassingen uit de tuin.

Haar eigen boek KRUIDEN Kweken & koken/binnen & buiten. Een beschrijving van 24 bekende en minder bekende kruiden. ‚ÄėTuinieren met culinaire kruiden betekent genieten van heerlijke geuren, de kleurenpracht van eetbare bloemen en vooral ook van veelzijdige smaken‚Äô. Een mooie collectie ‚Äėgroene‚Äô-  en culinaire 2e hands boeken.

Kruiden- en bloemen oogstmandjes van wilgentenen, zelf met speciale techniek gevlochten. 

Solude’s Heerlijke Tuinen

Ecologische kwekerij van vaste planten voor de eetbare siertuin en voedselbossen

Kwekerij Heerlijke Tuinen biedt vaste eetbare planten voor de eetbare siertuin en voedselbossen. Van Agastache tot Zeekool; een divers assortiment voor met name de kruid- en wortellaag voor de permacultuurtuin. Gevestigd in Boskoop sinds 2018 breidt de collectie elk jaar een stukje uit. De planten hebben het biologisch keurmerk. Dit voorjaarsweekend kun je rekenen op aanbod van bijvoorbeeld suikerwortel, zeevenkel, asperge, brave hendrik, Turkse raket, rabarber en zwartmoeskervel. Veel soorten waren afgelopen seizoen uitverkocht dus die komen vanaf mei ongeveer pas beschikbaar. Heb je een speciale wens? Informeer via een bericht op de website naar de beschikbaarheid! www.heerlijketuinen.nl 

www.facebook.com/HeerlijkeTuinen

Bijenkans ‚Äď Kwekerij voor biologische bijen- en vlinderplanten

Bijenkans kweekt biologische tuinplanten die één ding met elkaar gemeen hebben: er komen vlinders, bijen, hommels en tal van andere insecten op af. Omdat we veel vanuit de vollegrond kweken, is het daarnaast een tuin waar deze planten in al hun pracht te beleven zijn. De kwekerij is bedoeld voor iedereen die meer ecologisch wil tuinieren. Door het kiezen van bijen- en vlinderplanten lever je een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in jouw omgeving. Daarnaast maak je kennis met een extra dimensie in de tuin, namelijk alles wat zoemt en fladdert! Kijk voor meer informatie op: www.bijenkans.nl of www.facebook.com/bijenkans.

English summary: Bijenkans is a certified organic nursery and is specialised in plants which are attractive for bees, butterflies and other insects

Zadenwerkgroep Velt

Zadenwerkgroep Velt is een groep (moes)tuiniers die zelf zaden telen, verzamelen, bewaren en ruilen met als doel de biodiversiteit te behouden. Daarom wordt er enkel gewerkt met zaadvaste vari√ęteiten. Deze werkgroep is vooral een doorgeefluik: zaden van diverse tuiniers worden ingezameld en ter beschikking gesteld van andere liefhebbers. Je kan je zaden gratis met ons ruilen of een vrije bijdrage geven indien je niet over ruilmateriaal beschikt. Met dit geld worden nieuwe zaden en ander materiaal aangekocht om het gamma verder uit te breiden en te vernieuwen.

Bij Zadenwerkgroep Velt delen we graag onze kennis en ervaring in verband met zadenteelt, zaden schonen, testen… Zo zal je ons regelmatig tegenkomen op diverse (ruil)beurzen en evenementen. Verder organiseren we ook zelf activiteiten.

Heb je dus groenten-, kruiden- en/of bloemenzaden over, breng ze dan zeker mee. We vragen enkel om de juiste rasnaam en oogstjaar te vermelden. Alle zaden worden door vrijwilligers van Zadenwerkgroep Velt opnieuw verpakt of in bulk aangeboden voor de liefhebbers

Zadenwerkgroep Velt stelt ook promotiemateriaal ter beschikking en op de stand kan je ook unieke messing of bronzen tuinschopjes (ambachtelijk gemaakt van herbruikbare materialen) aankopen.