Marktkramen

Wij stellen hier de marktkramen voor die aanwezig zijn op Reclaim the Seeds 2021, neem een kijkje op hun website.

TuinJoop

Ken je Tuinjoop T-huis al, dat superleuke zaden – kruiden – tuinplanten – winkeltje in het noorden van ’s-Hertogenbosch ? Woon je niet in de buurt, Tuinjoop heeft ook een webwinkel: www.tuinjoop.com/winkel
Joop Reichenfeld, creatieve kruidenvrouw is het liefst buiten bezig. Zij heeft ruim 35 jaar ervaring met tuinieren en heeft de kruidengeneeskunde opleiding gedaan bij ’t Kruidenrijk in Haaren. Joop is een doener, leren door praktisch bezig zijn is haar uitgangspunt. Zo begeleidt ze nu de praktijklessen bij de herboristenopleiding de Sprenk. 
Kruiden uit eigen tuin en omgeving worden door haar verwerkt tot kruidenthee, smudge en andere natuurlijk producten. 
Zaden oogsten is een soort uit de hand gelopen hobby; uit eigen tuin, biologische kruidentuin en tuinderij en uit ’s wild worden ieder seizoen zaden geoogst op plekken waar natuurlijk geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden. Tuinjoop’s motto is: eet smakelijk uit eigen tuin. Haar specialiteit is eetbare bloemen, inheemse eetbare kruiden en bijzondere groente. Om het assortiment aan te vullen, worden er ook zaden ingekocht. www.tuinjoop.com

GradinkaKruidentuinen

Gradinka betekent “tuintje” in het Bulgaars en dat is een knipoog naar Hedwigs andere hobby: mooie bulgaarse zang. Hedwig kwekt in haar biologisch-dynamische tuin planten op en verzamelt de zaden van ruim 300 geneeskrachtige kruiden, groenten, keukenkruiden, heirloomtomaten, eetbare bloemen en wilde planten. Van de kruiden maakt ze thee, zalf, massageolie en tincturen; van de eetbare wilde planten: likeuren en wilde pesto. Veel van wat een beetje apart en eetbaar is heeft ze inmiddels in haar tuin staan. Het bewaren van de zaden voor een volgende teelt heeft ze altijd al gedaan en dit nu uitgebreid tot een levendige ruilhandel. Ze vindt het mooi om biodiversiteit in stand te houden en tegen de ‘groten’ als Bayer/Monsanto in te gaan. Gradinka is aangesloten bij het netwerk ‘Eeuwig Moes’ dat zich inzet voor het behoud van de vele oude groente-variëteiten.
www.gradinka.nl  info@gradinka.nl 

De Zaderij / Stichting Zaadgoed

De Zaderij is een Coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf biologisch (dynamische) zaden selecteren en vermeerderen. We hebben uitsluitend zaadvaste (reproduceerbare) en patentvrije rassen in ons assortiment.Tineke Alberts van de Zaderij staat voor veredeling vanuit het hart, waarbij de economie niet leidend is. Ze is druk bezig met een regionaal spinazieras dat resistent is tegen valse meeldauw (ook wel wolf genoemd) en zich heeft aangepast aan de kleigrond.
www.zaderij.nl zaadgoed.nl/projecten/kiemkracht/ zaadgoed.nl/

De Tuinen van Weldadigheid

Op de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen wordt wellicht de grootste collectie eetbare gewassen van Nederland geteeld. In augustus 2017 bestaan de tuinen 10 jaar. Geholpen door een aantal vrijwilligers, zowel met als zonder zorgbudget, worden o.a. ruim 100 aardappelrassen, 80 knoflookvariëteiten en meer dan 150 soorten bonen in stand gehouden en vermeerderd. Het tuinencomplex is 3 hectare groot en er worden regelmatig rondleidingen en andere activiteiten georganiseerd zoals een plantjesmarkt in mei. Alle zaden, poot- en plantgoed van de Tuinen van Weldadigheid is biologisch gecertificeerd.
Website: www.detuinenvanweldadigheid.nl
Wil je meteen naar de winkel? winkel.detuinenvanweldadigheid.nl

Tuinen van MergenMetz

De Tuinen van MergenMetz (anno 2004) vind je in Doorwerth, tussen Arnhem en Wageningen, en is gelegen aan de rand van het unieke natuurgebied Wolfhezer Bossen en Heide. We promoten het nut van planten voor de mens en natuurlijk de teelt ervan in een natuurlijke habitat en duurzame leefomgeving. We publiceren over groenten en ecologisch leven. We kweken, verkopen zaad en plantgoed, we organiseren rondleidingen, kennen ons eigen Sint Jan-evenement en we verzorgen workshops. De tuinen bestaan uit een ecologische moestuin, een herboristentuin en een voedselbos (tweede van Nederland) dat wij Eetbare Siertuin noemen met daarin een hoek met verfplanten.
Kijk eens op: mergenmetz.nl en abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Zaaiagenda voor de Moestuin 

De Zaaiagenda voor de Moestuin is een onmisbaar naslagwerk voor zowel de ervaren als beginnende moestuinder. Van ruim 200 soorten groenten, fruit, kruiden en bloemen zijn de zaaigegevens gerangschikt volgens de kalender in plaats van op soort. In één oogopslag is duidelijk wat je wanneer kunt zaaien, poten, stekken of uitplanten. Alle informatie is gebaseerd op ruim 25 jaar moestuin ervaring van Diana Stek en door gebruik van speciaal ontworpen iconen zeer compact weergegeven.

De ontmoeting tussen moestuin blogger Diana Stek en creatief duizendpoot Laura Beijn leidde tot een vruchtbare samenwerking en een mooie vriendschap. De Zaaiagenda voor de Moestuin is  daar een mooi resultaat van.

Meer informatie op www.mooiemoestuin.nl, te koop op www.laurabeijn.nl 

Velt Amsterdam

Velt staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren en komt van origine uit België. Inmiddels groeit Velt ook in Nederland gestaag door, want steeds meer mensen zien in dat je geen gif op je groente wilt spuiten. En dat je beter met de natuur méé kan werken, dan er tegenin. Bij Velt moet je zijn voor verdieping in permacultuur, moestuinieren, voedselbossen, met het siezoen mee koken etc. etc.
Velt is bekend om haar vele boeken/publicaties, de jaarlijkse gezamelijke zadeninkoop, het tijdschrift Seizoenen en de lokale werkgroepen. Velt Amsterdam is 1 van die lokale werkgroepen. Het team bestaat enkel uit vrijwilligers en samen zorgen we ervoor dat kennis verbreed en verdiept wordt, dat er gezellige activiteiten georganiseerd worden en dat de bij Velt bestelde biologische zaden en bloembollen aan de leden overhandigd worden.  
Velt.nu