Kramen

Dit zijn de kraamhouders voor de komende zadenbeurs bij de Fruittuin van West in Amsterdam.

De zadenmarkt is op zowel zaterdag 21 als zondag 22 maart van 11:00 tot 17:00.

(Maar let op! We weten nog niet van alle kraamhouders of ze er zowel op zaterdag als op zondag zullen zijn. Deze informatie zal zo spoedig mogelijk volgen.)

Gradinka Kruidentuinen

Gradinka betekent “tuintje” in het Bulgaars en dat is een knipoog naar Hedwigs andere hobby: mooie bulgaarse zang. Hedwig kwekt in haar biologisch-dynamische tuin planten op en verzamelt de zaden van ruim 300 geneeskrachtige kruiden, groenten, keukenkruiden, heirloomtomaten, eetbare bloemen en wilde planten. Van de kruiden maakt ze thee, zalf, massageolie en tincturen; van de eetbare wilde planten: likeuren en wilde pesto. Veel van wat een beetje apart en eetbaar is heeft ze inmiddels in haar tuin staan. Het bewaren van de zaden voor een volgende teelt heeft ze altijd al gedaan en dit nu uitgebreid tot een levendige ruilhandel. Ze vindt het mooi om biodiversiteit in stand te houden en tegen de ‘groten’ als Bayer/Monsanto in te gaan. Gradinka is aangesloten bij het netwerk ‘Eeuwig Moes’ dat zich inzet voor het behoud van de vele oude groente-variëteiten.
Contact: hedwigmaria@hotmail.com

Zadenwerkgroep Velt

Zaterdag en zondag
De Zadenwerkgroep Velt is een netwerk van tuiniers die vooral zelf zaden telen, schonen, verzamelen, bewaren én ruilen van zaadvaste groenten, kruiden en bloemen.
Onder het motto ‘Zaden Voor Iedereen’ worden zelfgekweekte zaden verzameld en herverdeeld via vrije ruiltafels georganiseerd. Zo zijn zaden voor iedereen beschikbaar en kunnen vele projecten worden gesteund. In ruil krijg je dan weer andere zaden. Leden van dit doorgeefluik leren eigen zaden oogsten, leren kruiden en groenten (ook vergeten soorten!) opnieuw kennen en waarderen, en komen in contact met andere tuiniers, andere rassen, soorten, ervaringen…
Website: https://beweegt.velt.be/zadenwerkgroep

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren)

Zaterdag en zondag
is dé vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Al bijna 45 jaar promoten we gezond leven op het ritme van de seizoenen, én dit met respect voor de natuur. In Vlaanderen en Nederland tellen we ruim 17.000 leden en 130 lokale groepen. Met onze activiteiten, publicaties en samenwerkingen willen we bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl.
Samen met onze duizend vrijwilligers zetten we ons elke dag actief in voor een ecologische leefomgeving binnen het brede kader van duurzame ontwikkeling. Om dat doel te bereiken, komen we op voor biodiversiteit en een energie- en grondstoffenzuinig productie- en consumptiegedrag door individuen, bedrijven en overheden.
Website: https://velt.nu/

Tuin Joop

Zaterdag & Zondag
Joop Reichenfeld is een creatieve kruidenvrouw. Tuinjoop T-huis en de kruidenmoestuin vind je aan de rand van ‘s-Hertogenbosch, vlakbij natuurgebied de Maasuiterwaarden.  Hier vangt ze zaden van
groente, kruiden en bloemen uit eigen tuin en in het wild.
Van haar eigen oogst maakt ze kruidenthee, lippenbalsem, creme, zalf en zeep.
Website: https://www.tuinjoop.com

Stichting Zaadgoed

Stichting Zaadgoed zet zich in voor het behoud van de diversiteit aan rassen en gewassen in de landbouw.
Website: https://zaadgoed.nl

De Zaderij

De Zaderij is een Coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf biologisch (dynamische) zaden selecteren en vermeerderen. We hebben uitsluitend zaadvaste (reproduceerbare) en patentvrije rassen in ons assortiment.
Tineke Alberts van de Zaderij staat voor veredeling vanuit het hart, waarbij de economie niet leidend is. Ze is druk bezig met een regionaal spinazieras dat resistent is tegen valse meeldauw (ook wel wolf genoemd) en zich heeft aangepast aan de kleigrond.
Website: https://www.zaderij.nl

ASEED

Zaterdag & Zondag
ASEED is een actieorganisatie een campagne voor een biodiverse landbouw en tegen gentechnologie en octrooien op gewassen. Daarnaast verzet ASEED zich tegen vrijhandelsverdragen zoals TTIP. Hier worden voedselsoevereiniteit en agro-ecologie als alternatieven tegenover gesteld. Op het moment wordt gewerkt aan een campagne rond klimaatverandering en landbouw waarbij voor kritiek wordt geuit op de industriële veeteelt en de massale consumptie van vlees en zuivel. En daarnaast is ASEED vanaf het begin een van de organisatoren van de Reclaim the Seeds.
Website: http://www.aseed.net

Cityplot

Zaterdag & Zondag
Cityplot is een stadslandbouw-collectief dat mensen ondersteunt in het kweken van hun eigen biologisch voedsel op balkons, op vensterbanken, in tuinen, op lege percelen, en langs de straat. Ze geven workshops op veel verschillende thema’s.
Website: http://www.cityplot.org

De Tuinen van Weldadigheid

Zaterdag & Zondag
Op de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen wordt wellicht de grootste collectie eetbare gewassen van Nederland geteeld. In augustus 2017 bestaan de tuinen 10 jaar. Geholpen door een aantal vrijwilligers, zowel met als zonder zorgbudget, worden o.a. ruim 100 aardappelrassen, 80 knoflookvariëteiten en meer dan 150 soorten bonen in stand gehouden en vermeerderd. Het tuinencomplex is 3 hectare groot en er worden regelmatig rondleidingen en andere activiteiten georganiseerd zoals een plantjesmarkt in mei. Alle zaden, poot- en plantgoed van de Tuinen van Weldadigheid is biologisch gecertificeerd.
Website: www.detuinenvanweldadigheid.nl

Smultuin

Zondag
Smultuin geeft een digitaal tijdschrift en eBooks uit, voor liefhebbers van smakelijk, biologisch en gezond eten uit eigen moestuin. Op de kraam worden zelf geteelde biologische zaden en tweedehands tuinboeken aangeboden.
Website: http://www.smultuin.nl

Kwekerij Bijenkans

Bijenkans kweekt biologische tuinplanten die één ding met elkaar gemeen hebben: er komen vlinders, bijen, hommels en tal van andere insecten op af. Daarnaast is het een tuin waar deze planten in al hun pracht te beleven zijn. De kwekerij is bedoeld voor iedereen die meer ecologisch wil tuinieren. De meeste soorten worden vanuit de volle grond verkocht, je koopt een gewortelde stek, pol of zaailing. Door het kiezen van bijen- en vlinderplanten maak je kennis met een extra dimensie in de tuin, namelijk alles wat zoemt en fladdert!
Website: www.bijenkans.nl

Floris Natuurlijke Bomen

Dit is een kleinschalige fruitboomkwekerij met een grote verscheidenheid aan rassen, welke op natuurlijke en harmonische wijze worden opgekweekt. U kunt er terecht voor biologische opgekweekte appelbomen, perenbomen, kersenbomen, pruimenbomen en meer. Ze zijn zeer breed gesorteerd in oude appelrassen en rassen met een hoge ziekteresistentie. Neem een tak van je favoriete boom mee naar Reclaim the Seeds om deze ter plekke te laten enten op een goede onderstam.
Website: http://www.natuurlijkebomen.nl

Tuinvrouw Teunisbloem

Met cursussen en workshops natuurlijk tuinieren probeert Tuinvrouw Teeunisbloem mensen weer in aanraking te laten komen met de natuur. Ze verspreidt kennis over de geneeskracht en medicinale werking van kruiden. Welke kruiden, planten en bloemen zo uit het wild geplukt kunnen worden. En hoe je het best een biologische moestuin kunt opzetten, onderhouden en oogsten.
Website: https://tuin-cursussen.nl/

Omslag

Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, brengt mensen bijeen rond de thema’s milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit. Met acties, publicaties en doe-activiteiten werkt Omslag aan een kleurrijke, duurzame samenleving.
Website: www.omslag.nl

De Godin

‘De Godin – eetbaar landschap’ is een permacultuur kruidentuin van eetbare wilde planten en meerjarige groenten. Visie is het creëren van eetbaar landschap in Nederland en herstel van de verbinding mens en voedselnatuur. De Godin heeft een fantastische collectie bonen en groentezaden. Daarnaast geeft geeft ze cursussen en workshops en helpt bij de aanleg van voedselnatuur.
Website: degodin.nl

Casa Natura

Herborist en wildplukster Patty Vegt is niet alleen bij Reclaim the Seeds voor de kruidenwandelingen, ze neemt ook wat spullen mee om te laten zien op de markt.

GroenGoed

Groengoed begeleidt zes buurtmoestuinen in Rotterdam. Hier worden groenten en kruiden verbouwd en fruit geteelt voor de zelfvoorziening van iedereen die mee wil doen. Ze tuinieren om armoede te bestrijden en om te bouwen aan een duurzame stad. De tuinen zijn ontwikkeld als gemeenschappelijke tuinen. Er worden geen percelen grond verdeeld aan individuen. Aan meedoen zijn geen verplichtingen en/of kosten verbonden. Het tuinieren is daardoor per definitie een groepsactiviteit. Het hele jaar door zorgen we samen voor een gevarieerde oogst, die na elk werkmoment verdeeld wordt onder de aanwezigen. Extra oogst wordt geschonken aan armoedebestrijdingsprojecten.

Vrije ruiltafels

Niet iedereen kan of wil een hele tafel vullen. Voor mensen met wat minder zaden komen er vrije ruiltafels. Hier kunnen mensen hun zaden uitstallen, liefst wel voorzien van wat nuttige informatie (wat het is en wanneer en hoe je het moet planten). En het is niet de bedoeling dat hier hybride zaden worden aangeboden. Ook voor de vrije tafel geleden de hieronder genoemde voorwaarden. Wees ook eerlijk als zaden al wat jaren oud zijn, dat voorkomt teleurstellingen bij mensen.

Ook als de bij wilt dragen aan de vrije ruiltafels is het goed om even naar de algemene voorwaarden voor de kraamhouders en deelnemers te kijken.