Kramen

We verheugen ons nu al op deze mooie lijst met kraamhouders

De kramen staan beide dagen van 11.00-17.00 uur.

Kraamhouders stellen zich voor

Gradinka Kruidentuinen
Zaterdag
Gradinka betekent “tuintje” in het Bulgaars en dat is een knipoog naar Hedwigs andere hobby: mooie bulgaarse zang. Hedwig kwekt in haar biologisch-dynamische tuin planten op en verzamelt de zaden van ruim 300 geneeskrachtige kruiden, groenten, keukenkruiden, heirloomtomaten, eetbare bloemen en wilde planten. Van de kruiden maakt ze thee, zalf, massageolie en tincturen; van de eetbare wilde planten: likeuren en wilde pesto. Veel van wat een beetje apart en eetbaar is heeft ze inmiddels in haar tuin staan. Het bewaren van de zaden voor een volgende teelt heeft ze altijd al gedaan en dit nu uitgebreid tot een levendige ruilhandel. Ze vindt het mooi om biodiversiteit in stand te houden en tegen de ‘groten’ als Bayer/Monsanto in te gaan. Gradinka is aangesloten bij het netwerk ‘Eeuwig Moes’ dat zich inzet voor het behoud van de vele oude groente-variëteiten.
Contact: hedwigmaria@hotmail.com

Leven van de Moestuin
Zaterdag

Myra Band is zeer actief in haar moestuin. Ze experimenteert en noteert alles dat goed en minder goed gaat. Met deze tips hoopt ze anderen te inspireren en te helpen. Daarnaast wint ze zelf zaden. Haar collectie neemt ze mee naar Reclaim the Seeds.
Website: http://www.levenvandemoestuin.nl

Stichting zaadgoed
Zaterdag
Stichting Zaadgoed zet zich in voor het behoud van de diversiteit aan rassen en gewassen in de landbouw.
Website: https://zaadgoed.nl

In het wilde weg
Zaterdag

Bij de kraam van In het Wilde weg  vind je veel verschillende zaden van eetbare planten, bloemen en groenten. Daarnaast zaadbommen, waterkefir en verschillende planten, wilde kruidenthee, daslookzout en potjes zalf van goudsbloem, rozen en sparrenhars.
Website: www.inhetwildeweg.nl

Zadenwerkgroep Velt
Zaterdag
De Zadenwerkgroep Velt is een netwerk van tuiniers die vooral zelf zaden telen, schonen, verzamelen, bewaren én ruilen van zaadvaste groenten, kruiden en bloemen.
Onder het motto ‘Zaden Voor Iedereen’ worden zelfgekweekte zaden verzameld en herverdeeld via vrije ruiltafels georganiseerd. Zo zijn zaden voor iedereen beschikbaar en kunnen vele projecten worden gesteund. In ruil krijg je dan weer andere zaden. Leden van dit doorgeefluik leren eigen zaden oogsten, leren kruiden en groenten (ook vergeten soorten!) opnieuw kennen en waarderen, en komen in contact met andere tuiniers, andere rassen, soorten, ervaringen…
Website: https://beweegt.velt.be/zadenwerkgroep


Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren)
Zaterdag & Zondag
is dé vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Al bijna 45 jaar promoten we gezond leven op het ritme van de seizoenen, én dit met respect voor de natuur. In Vlaanderen en Nederland tellen we ruim 17.000 leden en 130 lokale groepen. Met onze activiteiten, publicaties en samenwerkingen willen we bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl.
Samen met onze duizend vrijwilligers zetten we ons elke dag actief in voor een ecologische leefomgeving binnen het brede kader van duurzame ontwikkeling. Om dat doel te bereiken, komen we op voor biodiversiteit en een energie- en grondstoffenzuinig productie- en consumptiegedrag door individuen, bedrijven en overheden.
Website: https://velt.nu/

ASEED
Zaterdag & Zondag
ASEED is een actieorganisatie een campagne voor een biodiverse landbouw en tegen gentechnologie en octrooien op gewassen. Daarnaast verzet ASEED zich tegen vrijhandelsverdragen zoals TTIP. Hier worden voedselsoevereiniteit en agro-ecologie als alternatieven tegenover gesteld. Op het moment wordt gewerkt aan een campagne rond klimaatverandering en landbouw waarbij voor kritiek wordt geuit op de industriële veeteelt en de massale consumptie van vlees en zuivel. En daarnaast is ASEED vanaf het begin een van de organisatoren van de Reclaim the Seeds.
Website: http://www.aseed.net

Cityplot
Zaterdag & Zondag

Cityplot is een stadslandbouw-collectief dat mensen ondersteunt in het kweken van hun eigen biologisch voedsel op balkons, op vensterbanken, in tuinen, op lege percelen, en langs de straat. Ze geven workshops op veel verschillende thema’s.
Website: http://www.cityplot.org

Tuin Joop
Zaterdag & Zondag
Joop Reichenfeld is een creatieve kruidenvrouw. Tuinjoop T-huis en de kruidenmoestuin vind je aan de rand van ‘s-Hertogenbosch, vlakbij natuurgebied de Maasuiterwaarden.  Hier vangt ze zaden van
groente, kruiden en bloemen uit eigen tuin en in het wild.
Van haar eigen oogst maakt ze kruidenthee, lippenbalsem, creme, zalf en zeep.
Website: https://www.tuinjoop.com

Boekenwinkel Fort van Sjakoo
Zaterdag 
Boeken en tijdschriften over guerilla gardening, veganistisch koken, biologisch tuinieren, genetische manipulatie, groen bouwen, sociale bewegingen en de macht van het bedrijfsleven. Maar ook over oorlog, vrede, migratie en andere politieke en sociaal-wetenschappelijke onderwerpen.
Website: www.sjakoo.nl

 

De Tuinen van Weldadigheid
Zaterdag & Zondag
Op de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen wordt wellicht de grootste collectie eetbare gewassen van Nederland geteeld. In augustus 2017 bestaan de tuinen 10 jaar. Geholpen door een aantal vrijwilligers, zowel met als zonder zorgbudget, worden o.a. ruim 100 aardappelrassen, 80 knoflookvariëteiten en meer dan 150 soorten bonen in stand gehouden en vermeerderd. Het tuinencomplex is 3 hectare groot en er worden regelmatig rondleidingen en andere activiteiten georganiseerd zoals een plantjesmarkt in mei. Alle zaden, poot- en plantgoed van de Tuinen van Weldadigheid is biologisch gecertificeerd.
Website: www.detuinenvanweldadigheid.nl

 Kwekerij Wiering
Zaterdag & Zondag
Ambachtelijke kwekerij waar op biologische wijze bamboes, siergrassen, vaste tuinplanten en tuinkruiden worden gekweekt. Gelegen in de tuinen van west.
Website: http://kwekerijwiering.nl

Planta Verda
Zaterdag
Cilia Touw is een enthousiaste tuinierster die sinds een aantal jaar zelf ook zaden wint. Bij een volkstuinvereniging in Westervoort teelt ze onder andere tomaten, pepers, meloenen, aubergines, rucola, snijbiet en broccoli. Na eerder al als ‘gewone’ bezoeker aan Reclaim the Seeds te hebben deel genomen had  ze vorig jaar voor het eerst een eigen kraampje. En dit jaar verheugen wij ons weer op haar komst.

Smultuin
Zondag

Smultuin geeft een digitaal tijdschrift en eBooks uit, voor liefhebbers van smakelijk, biologisch en gezond eten uit eigen moestuin. Op de kraam worden zelf geteelde biologische zaden en tweedehands tuinboeken aangeboden.
Website: http://www.smultuin.nl

De Oerakker en Netwerk Eeuwig Moes
Zaterdag

Om het lot van oude in Nederland geteelde gewassen en rassen te verbeteren en te behoeden voor de ondergang begon Ruurd Walrecht in 1960 zijn levenswerk om zoveel mogelijk streekrassen te telen en te vermeerderen om zo de vitaliteit van ons levend cultureel erfgoed op peil te houden. In 1995 richtte Ruurd Walrecht Stichting De Oerakker op, met als doel om oude historische land- en tuinbouwgewassen als levend cultureel erfgoed te behouden. In deze stichting is ook het Netwerk Eeuwig Moes ondergebracht die de collectie van Ruurd Walrecht onder haar hoede heeft. Het Netwerk bestaat momenteel uit meer dan 90 initiatieven. Het is de bedoeling dat zowel de collectie als het aantal aangesloten initiatieven zich uitbreidt om ons levend erfgoed zo goed mogelijk te bewaren.
Website: deoerakker.nl

De Tuinakker Beau Paysage
Zondag
De Tuinakker is een kleinschalige biologische kwekerij in Amsterdam Osdorp die zich richt op bloeiende vaste planten voor in de tuin of plantsoen. De planten worden grotendeels uit eigen materiaal gekweekt, dat wordt geoogst uit de moederbedden. Om het gebruik van potgrond tot een minimum te beperken proberen ze de planten direct vanaf het land te verkopen. Website: http://detuinassistent.nl/kwekerij

BD vereniging
 Zondag
De leden van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding (BD-Vereniging) zijn boeren én burgers die de ontwikkeling van de landbouw naar een mens-, dier-, plant- en bodemvriendelijke werkwijze belangrijk vinden. Iedereen kan zich als lid van de BD-Vereniging aansluiten. Met veel leden vormen we samen een krachtige beweging.
Website: https://bdvereniging.nl

SBOG
Zaterdag & Zondag
Stichting tot het behoud van oude graanrassen (SBOG)
Theo Bastiaanse teelt al decennia lang oude graanrassen.
De granen zijn allen afkomstig uit Genenbanken, worden jaarlijks uitgezaaid, geselecteerd en het nieuw verkregen zaadgoed wordt als veiligheidsduplicaat terug geleverd aan de Genenbanken waar het vandaan komt en aan gelijkgestemde initiatieven verstrekt in die hoeveelheden die gemist kunnen worden. Momenteel heeft de SBOG 230 verschillende rassen graan uit veel landen in de collectie. Van China, Oezbekistan tot Griekenland en van Iran, Irak, Israël tot Nepal, Ethiopië, etc.
Deze granen zijn ook bijzonder te noemen door hun veelal extreme ziekteresistentie, verschijningsvorm, kleur en natuurlijk smaak. Van diverse rassen in de collectie is de SBOG  de enige in Nederland die deze telen en vermeerderen.
Theo Bastiaanse neemt voor deze zadenbeurs een  grote diversiteit aan graanplanten en foto’s mee. Ook zal hij vertellen over het Erfgoedzadenproject Bleijenbeek.  Laat je door Theo verwonderen over de talloze diversiteit die de natuur ons ook decennia geleden al bood.

Smaak Zaden
Zaterdag & Zondag
Arthur Nooren teelt op een stuk grond in Amsterdam west smakelijke groente en zaden. Hij kan je alles vertellen over hoe je deze zaden voor fijnproevers het beste teelt. Bij zijn kraam vind je deze dagen een mooie variëteit aan kwalitatief hoogstaande zaden een leuke aanwinst voor ons palet!
Website: www.smaakzaden.nl

Kwekerij Bijenkans
Zondag
Bijenkans kweekt biologische tuinplanten die één ding met elkaar gemeen hebben: er komen vlinders, bijen, hommels en tal van andere insecten op af. Daarnaast is het een tuin waar deze planten in al hun pracht te beleven zijn. De kwekerij is bedoeld voor iedereen die meer ecologisch wil tuinieren. De meeste soorten worden vanuit de volle grond verkocht, je koopt een gewortelde stek, pol of zaailing. Door het kiezen van bijen- en vlinderplanten maak je kennis met een extra dimensie in de tuin, namelijk alles wat zoemt en fladdert! Kijk voor meer informatie op: www.bijenkans.nl of  www.facebook.com/bijenkans.


Buitenbant & de Zaderij
Zaterdag & Zondag
Het biologisch dynamische bedrijf uit de Noord-Oostpolder teelt zaden voor onder andere de Bolster, Cruydthoeck, Stichting Zaadgoed en Stichting ProSpecieRara.
Tineke Alberts staat voor veredeling vanuit het hart, waarbij de economie niet leidend is. Ze is druk bezig met een regionaal spinazieras dat resistent is tegen valse meeldauw (ook wel wolf genoemd) en zich heeft aangepast aan de kleigrond.
Website: www.buitenbant.nl

Zaden voor voedsel
Zaterdag
in arme regio’s hebben mensen soms dagen geen maaltijd of zijn ze afhankelijk van voedselpakketten die enkel een korte termijn oplossing bieden. Goede voeding is de basis van alles.  Met een lege maag kan je je niet goed concentreren op school, zonder voedsel heb je niet de energie om te werken en als je ondervoed bent ben je vatbaarder voor ziektes.
Wij willen de mensen zelfredzaam maken door gratis zaden aan te bieden waarmee ze hun eigen groentetuin kunnen aanleggen.
Website: http://seedsforfood.one/index.html

Strohplatz
Zaterdag & Zondag
Strohplatz geeft uit de cursus “Zelfvoorzienend Off-grid” advies op de markt, en laat diverse materialen zien. De cursus geeft duurzame en tiny house (ver)bouwers basiskennis over warmte water energie en toilet. Onderwerpen zijn onder andere zonneboilers, zonnepanelen, helofytenfilters, composttoiletten, ecologisch isolatiemateriaal, regenwateropvang, waterfiltering, en enkele nodige onderliggende permacultuur concepten.
Website: https://www.strohplatz.com

Flower Power @ tuinen van west
‘goed geel’
Zaterdag
Zaaien en planten voor de bijen en vlinders. Heel goed natuurlijk als we dat allemaal doen, maar hoe verkopen we dat ze niet onbedoeld weggeschoffelt en/ of weggemaaid worden door bijv. groenbeheerders. Flower Power bedacht een oplossing. GoedGeel.
Markeer zo de plaats waar gezaaid of geplant is met een goudgeel lint, koord, strook textiel of label. Belangrijk is dan natuurlijk dat iedereen dit weet en dat is waar GoedGeel aan werkt. Doe mee! en zoek ze op bij hun kraam.
https://www.goedgeel.nl


Vrije ruiltafels

Niet iedereen kan of wil een hele tafel vullen. Voor mensen met wat minder zaden komen er vrije ruiltafels. Hier kunnen mensen hun zaden uitstallen, liefst wel voorzien van wat nuttige informatie (wat het is en wanneer en hoe je het moet planten). En het is niet de bedoeling dat hier hybride zaden worden aangeboden. Ook voor de vrije tafel geleden de hieronder genoemde voorwaarden. Wees ook eerlijk als zaden al wat jaren oud zijn, dat voorkomt teleurstellingen bij mensen.

Ook als de bij wilt dragen aan de vrije ruiltafels is het goed om even naar de algemene voorwaarden voor de kraamhouders en deelnemers te kijken.